Fruktóza patří mezi monosacharidy s nízkým GI (glykemický index), v minulosti byla doporučována diabetikům jako náhrada cukru, nicméně dnes se již od tohoto doporučení ustupuje, neboť byl prokázán její negativní vliv na lidský organizmus.
Fruktóza se přirozeně vyskytuje v ovoci a zelenině, je součástí molekuly sacharózy (řepný/třtinový cukr – 50%), v medu (41%), v sirupech a dalších potravinách. Sladší ovoce má vyšší obsah. Fruktóza je přibližně 1,7 krát sladší než cukr, čehož v hojné míře využívá potravinářský průmysl. Vzhledem k tomu, že je vyráběna z kukuřičného škrobu je její cena nižší než je cena cukru. Z kukuřičného škrobu je vyráběna s různým obsahem fruktózy (42%, 55% a 90%) a pod názvem fruktózový nebo glukózo-fruktózový sirup se s ní můžete setkat v mnoha potravinách. Na etiketách se skrývá pod označením HFCs (High Fructose Corn syrup). Fruktózový sirup se používá při výrobě slazených nealkoholických nápojů, cereálních tyčinek či snídaňových směsí (levnější náhražka cukru), dokonce i při výrobě slaných pochutin (šunky, salámy, kvekry). V dnešní době je značná část pěstované kukuřice geneticky modifikována (GMO), ale touto problematikou se zde zabývat nebudeme, protože se jedná velmi obsáhlý materiál.
V medu a fruktózovém sirupu se vyskytuje volná, tj. není na žádnou látku chemicky vázána, o to je však nebezpečnější. Co se týče medu, tak ten obsahuje mnoho příznivě působících látek, nicméně ty škodlivý vliv fruktózy neeliminují. V řepném/třtinovém cukru je vázána na glukózu, ale naše enzymy (amylázy) jej dokáží velmi rychle a snadno rozštěpit, tudíž není příliš velký rozdíl mezi cukrem a fruktózový sirupem.
Jiná situace je v případě ovoce, tam se vyskytuje vždy společně s glukózou a značným množstvím vlákniny – a právě vláknina snižuje rychlost vstřebávání sacharidů (i fruktózy), tím snižuje její negativní vliv. Ovoce a zelenina dále obsahují minerály, fytonutrienty, enzymy a další prospěšné látky, které zmírňují negativní vliv fruktózy.
Obsah glukózy a fruktózy ve vybraných potravinách (na 100 g):
Potravina |
Glukóza (g) |
Fruktóza (g) |
Cukr |
50 |
50 |
Med |
35 |
41 |
Datle |
34 |
32 |
Fíky sušené |
25 |
23 |
Hrušky |
3 |
6 |
Jablka |
2 |
6 |
Banány |
5 |
5 |
Červená řepa |
0,1 |
0,1 |
Mrkev |
0,6 |
0,6 |
Cibule |
2 |
2,3 |
Fruktóza, jako všechny ostatní nutriety je vstřebávána v tenkém střevě a zatímco glukóza je krví rozváděna ke všem buňkám v těle, kde je spotřebovávána, fruktóza vstupuje do buněk ve velmi omezené míře, je aktivně vychytávána a zpracována v játrech.
V játrech vlivem enzymů je značná část fruktózy (cca 40%) přímo přeměněna na tuky (TAG). Tato přeměna není ovlivněna inzulínem, dochází k ní i v případě hladovění. Vzniklý tuk se následně v játrech ukládá, způsobuje steatózu jater, zvyšuje se i podíl viscerálního tuku, tj. tuku obalujícího vnitřní orgány. Viscerální tuk je metabolicky aktivnější než tuk podkožní a vytváří celou řadu hormonů např. leptin, adiponektin.
Fruktóza nezvyšuje hladinu inzulínu, ale ovlivňuje hladiny leptinu a grelinu, tyto hormony ovlivňují centra sytosti. Fruktóza snižuje pocit sytosti, což vede k přejídání.
Při zvýšené konzumaci fruktózy (ale i cukru) dochází ke zvýšení hladiny volných mastných kyselin v krvi, ty se následně podílí na sníženém využití glukózy buňkami, což postupně vede k rozvoji inzulínové rezistence a následně ke vzniku Diabetu Mellitu II (cukrovce II. typu).
Vyšší hladina TAG a volných mastných kyselin v krvi vede ke snížení HDL cholesterolu a zvýšení LDL cholesterolu.
Při metabolizmu fruktózy v játrech dochází ke stimulaci tvorby kyseliny močové, která se podílí na zvýšení rizika kardiovaskulárních onemocnění tím, že snižuje hladinu oxidu dusnatého v cévním endotelu (vnitřní stěna cév).
Z výše uvedeného výčtu plyne, že zvýšená spotřeba fruktózy nám může značně škodit.
Doporučený denní příjem je 25 g, ideální příjem je 15 g, ale vzhledem k tomu, že cukr (sacharóza) nebo fruktózový sirup je přidáván do mnoha potravin bude velmi obtížné ideálního příjmu dosáhnut:
15 g fruktózy je obsaženo ve dvou větších banánech!, 2 až 4 kusech ovoce, každý gram cukru obsahuje 0,5 g fruktózy, 0,5 l Coca Coly obsahuje cca 22 g fruktózy (v případě výrobků 0 calories obsahuje syntetická sladidla, která rozhodně zdraví nepřidají).
Lidský organizmus cukr (sacharózu) vůbec nepotřebuje, neboť si potřebnou glukózu dokáže vytvořit ze škrobů, je nám však velmi příjemná sladká chuť, stáváme se tak na sladké chutí závislí.
Autor: Pavel Pragr